Grymma Pitabröd
Till 4 st bröd
———
12,5 g jäst
2,5 dl vatten
1 msk salt
½ msk honung
1 msk olivolja
5 dl vetemjöl
1½ dl dinkelmjöl
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör med träslev tills all jäst har lösts upp.
Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, honung och olivolja. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet vid behov (det märks när degen börjar släppa från kanterna att mjölmängden är tillräcklig).
Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar.
Forma bitarna till runda bollar. Kavla ut till runda kakor, cirka 10 centimeter i diameter.
Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Färdiga!
Jättelätt och smakar så där fantastiskt gott som nybakad ska göra, Pitabröden kan man ju fylla lite med vad som nu än önskas, men mina ska bli "kebab med bröd", så därför ska jag fylla de med vitlökssås, sallad, lök, kebabkött, tomat och vad jag nu kan tänkas hitta i kylen. Kebabkött kan man göra av nästan vilket kött som helst, det är ju själva kryddningen som ger "kebab".
Tack Turkiet för er goda matkultur, mums!
...
Ny blogg! :) puss